Kaj početi v Bovcu na deževen dan?

Odločila sem se, da napišem blog o tem kaj se lahko počne v Bovcu na deževen dan. Vedno poteka velika razprava o tem kam lahko gremo in kaj lahko počnemo, še posebej, če kampiramo. Moram vam povedati, da v bistvu ni tako slabo, če seveda prideš pripravljen.

Zato najprej obnovimo osnove kampiranja v dežju:

1. Najprej morate seveda postaviti svoj šotor pravilno. Vse tiste dodatne vrvice in luknje za kline niso tam za brez zveze. Zato morate postaviti šotor pravilno, kot je napisano v navodilih in boste zagotovo ostali suhi.

2. V Kampu Vodenca vam ni potrebno skrbeti kje si boste pripravili in pojedli svojo hrano. Na voljo vam je naša skupna kuhinja in strehe s klopmi in mizami, kjer lahko v miru pojeste svoje obroke.

3. Ne pozabite na prezračevanje šotora še posebej, če v njem sedite več časa. Kondenz bo namreč povzročil to, da bodo vaše stvari vlažne in mokre. Če pa šotor prezračite, potem se boste tej vlagi izognili.

4. Pridite pripravljeni. Prinesite si s sabo kake družabne igre, karte ali puzle za zabavo.

5. Če vam bo res dolgčas, potem imate na voljo tudi brezplačen WiFi v kampu Vodenca. Lahko pogledate kakšen video in igrate igrice. Ampak, če smo čisto iskreni tega ravne ne vzpodbujamo. Raje vidimo, da se zabavate skupaj.

6. Na recepciji Kampa Vodenca lahko najdete tudi majhno knjižnico. Naročite si našo dobro kavico ali čaj in preberite kakšno dobro knjigo.

7. Če imate s seboj družbo, potem lahko pridete na recepcijo Kampa Vodenca in odigrate eno rundo pikada.

Torej, smo obdelali osnove kampiranja v dežju. Ti nasveti vas bodo zaposlili za kak dan ali dva, če pa bo deževalo več kot en dan ali pa če želite svoje počitnice preživeti bolj aktivno, potem vam v nadaljevanju dam par nasvetov kaj lahko počnete v Bovcu in okolici:

1. Mislim, da bi si morali vzeti čas in si ogledati muzej v Trenti, muzej Triglavskega Narodnega Parka. Res je zelo lep in izredno poučen. Zagotavljam vam, da se boste veliko zabavali in še več naučili. Vstopnina znaša 5€ za odrasle, za študente in starejše osebe 3,50€ in za otroke od sedmega do petnajstega leta je vstopnina 2,50€. Imajo pa tudi vstopnice za družine z dvema otrokoma za 12€ na družino.

2. Če ste bolj nagnjeni k zgodovinskim ogledom potem je nekaj kar si enostavno morate ogledati muzej prve svetovne vojne v Kobaridu. Zagotovo je to en najlepših in najboljših muzejev, ki ste jih kadarkoli videli. Ta muzej si je vredno ogledati tudi, če ne dežuje. Vstopnina v Kobariški muzej stane 6€ za odrasle, 4€ za študente in upokojence ter 2,50€ za otroke. Lahko pa si najamete svojega vodnika po muzeju kar stane 20€. Če vas zgodovina resnično zanima ali pa če imate željo se naučiti vse o prvi svetovni vojni, potem je to zagotovo prava izbira.

3. V primeru, da je vreme samo malo muhasto, vam priporočam ogled trdnjave Kluže. Oglejte si muzej v njej in njeno okolico. Vaši razgledi in vaše fotografije bodo zagotovo dihjemajoče. Vstopnina v trdnjavo Kluže je 3€ za odrasle in 2€ za študente in upokojence. V Trdnjavi Kluže se skriva veliko zgodovine in zanimivih zgodbic. Če vam bo čas dopuščal, potem ne pozabite obiskati vodnjaka pod trdnjavo in si nekaj zaželeti. Nekateri so prepričani, da ta vodnjak izpolnjuje želje!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Če vam vožnja ne predstavlja ovire (2 uri v eno stran), potem bi resnično morali izkoristiti ta dež in lokacijo Bovca ter si ogledati vse super zanimive kraje okoli Bovca. Moj prvi namig bi bil, da se odpeljete do Benetk. Za ta izlet boste potrebovali 2 uri v eno smer. Tam lahko preživite lepo popoldne in se proti večeru vrnete nazaj. Čudovit dan vam ne uide.

5. Zadnje čase je bilo ogromno govora o naši človeški ribici. Jap, vsi poznate človeško ribico v Postojnski jami in Postojnska jama je perfekten izlet za deževen dan. Če pa že obiščete Postojnsko jamo, potem si morate tudi ogledati Predjamski grad. Obisk obeh turističnih atrakcij vas bo stal 31,90€ za odrasle, 25,50€ za študente, 19,10€ za otroke in 2,00€ za otroke mlajše od 5 let.

6. Če radi nakupujete potem je to ta pravi trenutek, da to izkoristite in se odpravite na italijanski stil nakupovanje. Odpeljite se do eno uro oddaljenih Udin in si dajte duška. Zagotovo se boste imeli super!

7. Lahko se odpravite na izlet v Celovec in obiščete Minimundus. Imeli boste cel svet na enem mestu. Minimundus se nahaja poleg Vrpskega jezera in če si zaželite se lahko po jezeru zapeljete tudi z ladjico. Vstopnina v Minimundus stane 18€ za odrasle in 10€ za otroke. Imajo pa tudi družinske popuste in kombinirane vstopnice z vožnjo z ladjico.

8. Zagotovo bi bila velika škoda, če si ne bi ogledali Ljubljane. Na deževen dan je to zagotovo super izlet. Na poti v Ljubljano se lahko ustavite tudi na Bledu, se odpeljete na otoček in ogledate grad. Lahko se zapeljete tudi do slapa Savica in se v Bovec vrnete z avtovlakom do Mosta na Soči in preko Tolmina in Kobarida nazaj v Bovec.

9. Dejstvo pa je tudi, da če se pripravimo v naprej in pričakujemo dež, s seboj prinesite dobre pohodne čevlje, velike dežnike in dežne plašče. Ne boste verjeli koliko zanimivih kotičkov se odkrije v času, ko dežuje in samo, ko dežuje. Slapovi se pokažejo v vsej svoji veličini in hribi dobijo zanimive in hudomušne kapice in oblike. Otroci zagotovo radi skačejo po lužah in se neizmerno zabavajo navkljub dežju. Zatorej se ne obremenjujte z vremenom in uživajte v vsej tej lepoti, ki vas obkroža.

Foto: Joza Flajs

10. Zadnji namig ampak definitivno najboljši je, da se udeležite ene najbolj zabavnih aktivnosti in to je RAFTING! Jap, ne boste verjeli ampak raftanje je možno v vsakem vremenu. Mokri boste tako ali drugače!

Torej, sedaj sem vam dokazala, da je ogromno stvari, ki jih lahko počnete v Bovcu in okolici na deževen dan. Prepričana sem, da je vseh deset nasvetov zelo uporabnih in predvsem zabavnih. Zatorej kaj še čakajte, hop hop pot pod noge in zabavi naproti!